Lübnan’da yaşananlara tepki göstermek, eğer elinden gelirse biraz olsun yardım etmek isteyen bir grup fotoğrafsever Fotokritik’in bir forumunda ne yapılabileceklerini düşünürken içlerinden birisi, Birol Üzülmez, şunları söyledi:

Ortak sergi organize edelim. Herkesden 30×40 ebadında birer fotoğraf. 40×50 ebadında fotoblok ya da dukato üzerine yapıştırlmış olarak teslim edilsin. Camsız olsun sergileme kolaylığı olsun. Sergiden elde edilecek geliri gönderelim. Bence en anlamlısı bu olur. Bu iş için en uygun yer İstanbul. Önce İstanbuldan başlatalım.

Bu mesajın ardından konusu “Çocuk” olan ve Lübnan halkıyla dayanışma adına ve geliri Lübnan’a aktarılmak üzere bir sergi açma çalışmaları başladı. 45 günlük bir mesaj trafiğinin sonunda hayat bulan sergi bu gün, yani 30 Eylül Cumartesi günü İstanbul Taksim Metro Sergi Salonu‘nda açıldı.

7 Ekim’e kadar da açık kalacak olan sergide 100 fotoğrafçının, 100 adet çocuk temalı fotoğrafını izleyebileceksiniz. İstanbul’da iseniz, bu sergiye en azından gidip bir uğrayın lütfen.

Ben de bu dayanışmaya, daha önce değerli dostum Oğuz Dinç‘e ithaf ettiğim şu fotoğrafım ile destek olmaya karar verdim:

Elbette fotoğrafı bastırmam, sergi alanındaki görevlilere vaktinde ulaşması için kararlaştırılan yere vaktinde götürmem Amerika’da yaşadığım için mümkün değildi. Bu noktada imdadıma Handegül Koçak yetişti ve bu işlerin hepsini benim adıma halletti. Kendisine ne kadar teşekkür etsem azdır.

Öte yandan Faika Berat Pehlivan, serginin ilk gününün sonunda foruma şu mesajı gönderdi:

İlk günün satılan fotoğrafları…

A. Murat Eren

Rotha Karatay

Yasemin Turan

Yaban Türk

Ahmet Berber

Devamı yarın… :)

Serginin ilk gününde satılan ilk fotoğraflardan birisinin benim fotoğrafım olduğunu öğrendiğimde ilkel, ve şu anda utandığım bir sevinç duyduğumu da itiraf etmek istiyorum. Benim gözümde o sergiye giden hiç bir fotoğrafın bir diğerinden farkı yok, fakat bu gerçekten hoş bir sürpriz oldu.

En başta böyle anlamlı bir serginin açılması için emek harcayan, bunu bir fikir olmaktan çıkarıp gerçekleşmesine vesile olan herkese teşekkür ederim. Çok fazla isim var anılması gereken. Aklıma gelen ilk isimler Birol Üzülmez, Ümran Davran, Faika Berat Pehlivan, Ali Baydaş olsa da anmayı unuttuğum kişiler olduğuna şüphem yok. Ayrıca fotoğrafları ile katılan benim dışımdaki 99 fotoğrafçıya da yürekten teşekkür ediyorum.

Bence bu serginin duyurulmasına destek olun, insanların çabaları karşılık bulsun, tepkisini bu gibi alternatif yollarla ortaya koyan insanların sayısı Türkiye’de de artsın.

Sergi alanından bir fotoğraf ile bu günlük girdimiz burada bitsin: